- Arterele carotide interne şi arterele vertebrale sunt cele 4 vase care asigură prin ramificaţiile lor vascularizaţia întregului creier. 

- Până la 50% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice (AVC) se datorează aterosclerozei carotidiene avansate. Cu alte cuvinte, o placă mare de colesterol care se formează pe pereţii interni ai acestor vase fie le înfundă (parţial sau complet), fie se erodează, producând desprinderea unor fragmente mai mici (embolie), care sunt antrenate de fluxul sangvin şi înfundă la rândul lor vase mai mici din creier.

- 75% dintre pacienţii care suferă de un AVC ischemic de cauză carotidiană prezintă înainte semne prevestitoare sub forma accidentului ischemic tranzitor (AIT). Un AIT este o tulburare temporară de funcţionare a creierului, de mică amplitudine, care se manifestă prin slăbiciune musculară, amorţeala feţei sau a membrelor, dificultăţi de vorbire sau de vedere (puncte colorate sau negre, momente scurte de orbire sau vedere în gri) şi care durează în mod tipic mai puţin de 24 ore, după care pacientul îşi revine complet.

- pierderea tranzitorie a vederii la un singur ochi (amaurosis fugax), amputarea câmpului vizual pe o parte (hemianopsie homonimă) sau vederea dublă (diplopia) în asociere cu alte simptome sunt frecvent semne ale unui AIT de origine carotidiană sau vertebrală. Ele sunt de obicei semne prevestitoare ale unui AVC!

CardioBalance

Clinica ta de suflet!