INTERVIU DE WEEKEND
Impreună cu Dr. Andreea Constantinescu, am încercat sa răspundem la 10 cele mai frecvente întrebări despre NUTRIȚIE & DIETETICĂ venite din rândul pacienților noștri!
 
1. Q: Ajută restricția alimentară la pierderea în greutate?
A: Pe termen scurt poate ajuta, dar vine la pachet cu schimbări drastice ale modului de viață, renunțarea la bucuria de a mânca, schimbări de dispoziție, izolarea, tendința spre sedentarism și nevoia psihologică de a te recompensa la un moment dat cu o cantitate crescută din alimentele preferate. Iar pe termen lung, duce la deficite nutriționale, tulburări hormonale, frustrări, scăderea ratei metabolice bazale și îngreunarea procesului de slăbit, afectând relația cu mâncarea. În concluzie, echilibrul este cheia către o calitate a vieții mai bună și, deși este foarte dificil să-l găsești, este posibil atunci când începi cu pași mici și siguri.
 
2. Q: De ce nu slăbesc, deși nu mănânc paine?
A: Pâinea nu este un aliment care să împiedice procesul de pierdere în greutate, din contră, dacă facem o alegere isteață, ne poate deveni aliat. E posibil să ne placă pâinea foarte mult (pentru ca ne duce în zona copilăriei, când era mereu pe masă) și dacă renunțăm complet la ea, să simțim nevoia să ne îndreptăm către alimente procesate și mai calorice. Trebuie să învățăm care paine ar fi cel mai bine de consumat, să fim atenți la cantitate, la asocierea cu restul alimentelor și la repartizarea ei în cadrul meselor.
 
Q3. Postul intermitent este bun sau rău?
A3: Depinde de fiecare pacient în parte. Ultimele studii l-au asociat cu creșterea riscului de boli cardiovasculare (dar perioada în care au fost urmăriți pacienții respectivi a fost una foarte scurtă și nici nu s-a ținut cont de calitatea nutritiva a alimentelor consumate în fereastra de timp în care au avut voie să mănânce). După părerea mea, dacă simțiți ca vi se potrivește si nu vă afectează pe niciun plan, îl puteți ține și, acordând atenție alimentelor consumate, veți avea și rezultate în ceea ce privește pierderea kilogramelor.
 
Q4: Perioada de post de dinainte de Sărbători este benefică pentru organism?
A4: Dacă facem alegerile alimentare potrivite, da. Ar fi bine să ne orientăm către mâncare cat mai puțin procesată, care ne oferă atât beneficii din punct de vedere fizic, cat și emoțional. Una dintre temerile noastre ar putea fi faptul ca nu ne putem acoperi necesarul proteic. Exista multe variante de proteine vegetale pe care le putem introduce în alimentație, gătite astfel încât să ne încânte papilele gustative. Așadar, cu mâncarea potrivită, în cantitatea potrivită, postul devine medicament pentru suflet și trup.
 
Q5: De ce nu slăbesc, deși mănânc o dată pe zi?
A: Ar putea fi mai multe cauze. În general, acest “ o dată pe zi” este seara, când ne întoarcem de la serviciu, cu o senzație exagerată de foame, cu stresul acumulat pe parcursul zilei, cu sentimentul ca trebuie să compensăm lipsa celorlalte mese și cu dorința de a ne odihni după aceea. Există și situația când mâncăm o dată pe zi la prânz, puțin și cu atenție și tot nu reușim să slăbim. În situația aceasta, cauza poate fi una medicală, un somn neodihnitor sau, uneori, prea puțină mâncare.
Trebuie găsite noi strategii și implementate în viața de zi cu zi, pas cu pas.
 
Q6: Pot să-mi concep singur o dietă urmând sfaturile de pe internet?
A: Depinde de sfaturi. În principiu, ar fi posibil să ne formăm obiceiuri sănătoase, dacă știm ce să selectăm din tot ceea ce ni se oferă pe internet. Dar atunci când există anumite afecțiuni sau ne confruntăm cu situații de criză, ar fi nevoie de puțin ajutor pentru a urma un stil de viață care să se plieze pe preferințele noastre alimentare, pe programul de lucru și poate, chiar, pe problemele de viață pe care le întâmpinăm. În fond, fiecare pacient este unic și există particularitate în dieta care i s-ar potrivi cel mai bine.
 
Q7: Ce alimente nu se consumă dimineața?
A: Se poate consuma orice aliment în cantitatea și în asocierea potrivită. Un mic-dejun format din proteine, grăsimi sănătoase, fibre și carbohidrati este cel mai potrivit pentru ca oferă toți macronutrienții necesari, dar si senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp. Dimineața este momentul zilei când sensibilitatea celulelor la insulină este mai crescută, prin urmare, micul-dejun este cea mai potrivită masă în cadrul căreia ne putem bucura si de ceva dulce.
 
Q8: Ce alimente nu se consumă seara?
A: Alimentele cu un continut crescut de grăsimi saturate, zahăr și sare pot perturba somnul. E de preferat ca cina să fie lejeră, să conțină alimente ușor de digerat și să fie servită cu 2-3 ore înainte de odihnă. Dacă somnul nu este unul de calitate, apar modificări hormonale care determină creșterea senzației de foame și vom tinde să apelăm la dulciurile concentrate pentru mai multă energie.
Rolul nutriționistului este să ghideze și să ofere instrumente utile, în vederea alegerii alimentelor potrivite și preparării lor, oferind și sugestii pentru managementul celorlalte aspecte ale vieții pacientului.
 
Q9: E mai bine o masă pe zi sau 5 mese fracționate?
A: Dacă faptul ca alegem să consumam o masă pe zi (care să conțină alimente cât mai puțin procesate) nu reprezintă un factor de stres pentru noi și se potrivește cu stilul nostru de viață, permițându-ne să ne ducem activitățile la capăt, înseamnă ca putem continua astfel. Dar așa cum am menționat anterior, fiecare pacient este diferit. Sunt unele categorii de pacienți pentru care ar fi mai benefic să aibă 5 mese pe zi, mici și dese (pacienți cu sindromul intestinului iritabil, femeile însărcinate, post-chirurgie bariatrică, etc). E nevoie de o abordare holistică pentru a alege opțiunea optimă pentru pacient.
 
Q10: Există anumite tipuri de diete pentru anumite afecțiuni?
Da, există niște recomandări țintite pentru pacienții hipertensivi, pentru cei cu boală de reflux gastroesofagian și ulcere digestive, în pancreatita cronică, pentru pacientele cu sindromul ovarelor polichistice, pentru pacienții oncologici, pentru cei cu boala cronică de rinichi, pentru cei cu afecțiuni tiroidiene, pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1, pentru cei cu boli inflamatorii intestinale și lista poate continua. În această situație, o alimentație echilibrată poate diminua progresia bolii și preveni apariția complicațiilor, îmbunătățind starea generală a pacienților.
 
Sunt și situații fiziologice, cum ar fi sarcina, lactatia și menopauza, în care se poate interveni cu sfaturi despre nutriție pentru managementul greutății și o calitate a vieții mai bună.

CardioBalance

Clinica ta de suflet!